Hoe werkt een Combi/Spread optie

Als voorbeeld wil ik geven de call september 530 die (afgerond) € 16 kostte.

Een call sep 530 betekent dat u een KOOPrecht heeft om 100 aandelen AEX te kopen voor € 530 per stuk.

 

Abonnees die de combi hebben

  • GEKOCHT de call sep 530 voor € 16 en zij hebben
  • GESCHREVEN (VERKOCHT) de call sep 550 voor € 8,00.

Per saldo hebben zij “slechts” € 800 ingelegd. 

 

Hun break-even punt lig veel LAGER dan bij een enkelvoudige Call, namelijk op 530 + 8 = 538 punten. Zij hebben dus een stijging nodig van maar 6 punten in een half jaar ofwel 1,12 %.

 

Het nadeel is echter dat hun winst beperkt is als de index ver doorstijgt tot boven de 550. Maar toch is de maximale winst van de combi’s HOOG als de index eindigt op 551 of 561 of 581...


Mijn motto blijft: als je KUNT schrijven DOE dat dan !

Dit wordt in de workshop uitvoerig behandeld. (by the way: iedereen die een call kan kopen, kan ook een hogere call schrijven)
 

U kunt ook met de combi-optie 2 dingen doen:

 

  • Rustig afwachten tot het einde van de looptijd en hopen dat de AEX HOGER eindigt dan 538 en vervolgens de call verkopen.
  • Tijdens de looptijd de optie verkopen als deze in waarde is gestegen. In de optiepremie zit dan intrinsieke waarde plus tijdswaarde.

 

Berekening van het break-even point en winstposities

 

Tot nu toe heeft QuantaZ nog nooit gewacht tot het einde van de looptijd (expiratiedatum) maar het kán natuurlijk wél! We hebben altijd tussentijds verkocht. Toch is het een prettige gedachte om te weten dat de eigenaar van de call in feite heel veel tijd heeft. 

 

Terug Schrijf reactie

Er zijn geen berichten aanwezig
^ Naar boven